All
Projects
Products
Events
Competitions

Leietheater Deinze Theatre / TRANS architectuur I stedenbouw & V+

Leietheater Deinze Theatre / TRANS architectuur I stedenbouw & V+

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 17

Deinze, Belgium
  • Structure: Ney & partners
  • Techniques: Studiebureau Boydens
  • Acoustics: Daidalos Peutz
  • Theatre Equipment: Theateradvies
More Specs Less Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. The Leietheater ‘takes a step aside’. The building plays a key role in defining the public space and making the heritage of Deinze visible again. TRANS V+ proposed an alternative site to the client during the competition phase. This move creates a large park that extends as far as the River Leie.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

In addition, the theatre was placed on important sight axes and was thus made present in the city. The Museum van Deinze en de Leiestreek, which had drifted into the open space of the old Leiearm, is framed and is once again the cultural heart of Deinze.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The park was designed by Marie-Josée van Hee architecten and connects the theatre along the Administrative Centre, designed by Tony Fretton architects, with the centre square on the Leiebocht. This is also where the Stedelijke Academie appears, a place where young talent is trained and possibly finds their way back to the stage in the Leietheater.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Section
Section
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

In a square floor plan, the programme components are arranged around a central foyer with a monumental skylight. The foyer can be expanded by sliding the partition wall with the multifunctional hall away. The museum is in the picture. With a café on the corner, the building activates the public domain in a place where otherwise, after the opening hours of the theatre, a pauze would arise in the urban dynamic.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The large auditorium with its theatre tower gives the building a characteristic silhouette. The brick dress is made up of glazed and matt white stones in a pattern that is laid over the stack of volumes and, depending on the weather conditions, lights up softly or brightly. A silent gesture to Emiel Claus.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brielstraat 8, 9800 Deinze, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Leietheater Deinze Theatre / TRANS architectuur I stedenbouw & V+" 01 May 2020. ArchDaily. Accessed . <http://vjyulim.com/938548/leietheater-deinze-theatre-trans-architectuur-i-stedenbouw/> ISSN 0719-8884
© Stijn Bollaert

莱维河畔的剧院,哑光石材的油画质感 / TRANS architectuur I stedenbouw & V+

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.