All
Projects
Products
Events
Competitions

Alex Guesthouse / atelier vens vanbelle

Alex Guesthouse / atelier vens vanbelle

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 48

  • Architects: atelier vens vanbelle
  • 1分快3计划-官网开户 Area of this architecture project Area:  150
  • 1分快3计划-官网开户 Completion year of this architecture project Year:  2020
  • 1分快3计划-官网开户 Photographs:  Tim Van de Velde
  • Lead Architects: Dries Vens, Maarten Vanbelle
  • Engineering : UTIL cvba
More Specs Less Specs
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The owner works in the film industry and came up with a special request to design something that would make his (international) guests remember their stay for the rest of their lives. In addition, Alex also wanted space to give previews of films and other cultural exploits. An extension of his home and job in one story.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The location is very idyllic, with the Schelde (river) flowing behind the romantic garden on the one hand and a castle view on the other. The French-style house had a garden wall behind which an old dilapidated garage and shed stood in a wild garden. A lost and forgotten corner, but still this place had everything to be the ideal location for the guesthouse: cool setting, privacy, space, and view.

Basement floor plan
Basement floor plan
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Floor plan
Floor plan

This project remains close to the reality of the owner and as a guest, you literally descend into an alienating underground world before the ultimate log cabin is shown. Guests enter the new garden shed and bicycle shed through the living room of the client, after which they descend a staircase and end up in a long underground corridor. The disorientation is complete. A first surprise awaits them when they arrive in a small cinema hall with red curtains. David Lynch is not far away. Opposite there is a small, nice bar with an equally strange character.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Section
Section
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

But there is also light at the end of the tunnel in the form of a spiral staircase in a lightbox. Judging by the leaves on the steps, it must be partly outdoors. The stairs seem endless, but a new atmosphere soon emerges the guesthouse. Space is designed like a wooden cave and consists entirely of laminated wood. This serves as a floor, wall, and ceiling as well as for the entire interior: kitchen countertop, bookcase, bench, steps, and even the base for the bed. The guesthouse has two round windows, one of which overlooks the garden and the other the castle domain.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Section
Section
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The walk ends, again via the spiral staircase, at a unique viewpoint over the entire area. In this tip of what looks like a lighthouse, you also enjoy an outdoor shower while you can touch the crown of the surrounding plane trees. To achieve this, the garden landscape was tackled: the ground was raised and serves as a green roof for the underground story, while the base of the guesthouse seems to float slightly above the garden. On top of the slope, guests can enjoy the evening sun on a private terrace.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The guesthouse was built up layer by layer in the studio in 4 cm thick laminated wood. It was then transported in four pieces and rebuilt on site. The corten steel facade cladding ensures that the whole will blend beautifully in nature. The building is abstract, it is difficult to estimate what it is exactly. It could just as well be a submarine or a container. It is open to interpretation.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

This project was designed as a kind of cinematic experience, in which you are catapulted from one atmosphere into another and which responds strongly to your feeling. One elongated surprise with a guesthouse that stays as far away from a typical hotel room as possible. Here you are briefly away from the world.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Scheldestraat 14, 9290 Berlare, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alex Guesthouse / atelier vens vanbelle" 28 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <http://vjyulim.com/938418/alex-guesthouse-atelier-vens-vanbelle/> ISSN 0719-8884
© Tim Van de Velde

电影工作者之家,沉浸式体验 / atelier vens vanbelle

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.