All
Projects
Products
Events
Competitions

Installation Topographies of Pleasure/ Lorna de Santos

Installation Topographies of Pleasure/ Lorna de Santos

© Nacho Uribe Salazar © Nacho Uribe Salazar © Nacho Uribe Salazar © Nacho Uribe Salazar + 7

Madrid, Spain
  • Architects: Lorna de Santos
  • 全民快3官网-开户送金 Area of this architecture project Area:  22
  • 全民快3官网-开户送金 Completion year of this architecture project Year:  2020
  • 全民快3官网-开户送金 Photographs:  Nacho Uribe Salazar
  • 全民快3官网-开户送金 Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Tubes Radiatori, A vida inefable, Alhambra fabrics, De Tarima, Epoca Ceramic, Jung Iberica, Lorna Smith, Pepe Peñalver, Sibast Furniture, Valentine
  • Lead Architects: Lorna de Santos
  • Collaborators: De Tarima, Jung Iberica, Pepe Peñalver, Alhambra fabrics, Valentine, Tubes Radiatori, Sibast Furniture, A vida inefable, Epoca Ceramic
More Specs Less Specs
© Nacho Uribe Salazar
© Nacho Uribe Salazar

Text description provided by the architects. This project is a call to reflect on the frenetic activity of our society through which we invite visitors to Casa Decor 2020 to live a Wabi-Sabi experience. A spiritual, internal and subjective way of life and a philosophical construction that through events in space allude to pure materials, art and a aesthetic ideal.

Our goal is to create an aesthetic paradigm that is natural based to give back the sense and reason of the art of living. Go back to a more contemplative way of living, stop in time and space from this frenetic 21st century. We defend a project where sustainability is one of the most important facts since our goal is to recover craft workshops in our country.

© Nacho Uribe Salazar
© Nacho Uribe Salazar
Planimetry
Planimetry
© Nacho Uribe Salazar
© Nacho Uribe Salazar

The continuous wall and floor cladding is made of cement with marine litter. The main idea was to install a continuous wooden floor mat, appealing to its inverse concept of its standard use. Sculpting with geometry was important to make people feel this experience. Opening the wall to reveal the fireplace was the way to invite you to come into our space.

This project is made up of a single element, in which geometries are sculpted to make experiences happen. When people enter the space though an asymmetrical mouthpiece that collects the shelving on the sofa side, the front elevation filters the light with a linen panel that makes the light be perceived up front and not by a single window. The remaining walls are for contemplation, in one of them a fireplace that evades you from the moment. In the next wall you can find the artwork called Gravity by Lorna Smith where a thinker character is the protagonist of this experience.

© Nacho Uribe Salazar
© Nacho Uribe Salazar

All lines from the different blueprints are at the same height. The wooden log, the bench and the sofa are 50cm from the finished floor, as well as the shelf and glaze. For us this is a very important premise, since the accuracy of lines where the ones able to give us a greater sense of harmony and peace of mind.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Calle de Velázquez, 21, 28001 Madrid, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Installation Topographies of Pleasure/ Lorna de Santos" [Instalación Topografías del placer / Lorna de Santos] 01 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <http://vjyulim.com/936466/installation-topographies-of-pleasure-lorna-de-santos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.